Waterloo
De nacht van 17 en 18 juni regende het. De grond verranderde in modder. Dat was de reden dat Napoleon de volgende dag om half twaalf pas het sein gaf om aan te vallen. Maar toen was het ook nog te nat om de kanonnen te vervoeren. Mede daardoor slaagde Napoleons broer Jérôme Bonaparte er niet in de kasteelboerderij. Die aanval was een afleidingsmanoeuvre, voor de centrale aanval die rond 2 uur 's middags door maarschalk Ney tegen Mont-Saint-Jean werd ingezet. Op bevel van Jérôme Bonaparte werden er meer Franse troepen tegen Hougoumont ingezet. Daarvan was het gevolg dat de geallieerden niet gedwongen waren hun linies te verzwakken om Hougoumont te versterken, Maar juist de Fransen verloren steeds meer mannen op deze plek.
De brigade van Bylandt, was tot stomme verbazing van vele ooggetuigen, voor de geallieerde linie opgesteld. Zij stonden open en blood tegenover de Fransen, terwijl de rest van het Geallieerde leger juist achter de huivelkam stond. gelukkig werd de brigade op tijd teruggetrokken achter de heuvelkam.
Ondertussen werden er door de Fransen 77 kanonnen verzamelt, een ' Grande Batterie'. Rond 1 uur 's middags opende de 'Grande Batterie' het vuur. Deze kanonnen hadden minder effect dan verwacht. Dat kwam doordat de Britten en Nederlanders achter de heuvelkam waren opgesteld en hadden het bevel gekregen om te gaan liggen. De modderige grond heeft ook een bijdrage geleverd. De kanonskogels verminderde van vaart als zij de grond raakte en de scherven verdwenen in de modder.
Napoleon gaf bevel tot een aanval. 16.000 mannen gingen samen met de vier divisies van d'Erlons 1e legerkorps op de linkervleugel van de Geallieerde. In vier groepen marcheerden zijn troepen voorwaarts.
De aanval was gericht op de zwakke oostflank. Daar zat ook de brigade van Bylandt. Deze brigade zorgde voor enige weerstand maar het kon niet op tegen het Franse leger, en trokken zich terug achter de Britse linie. Daarna volgde een gevecht, tussen het Franse leger en de brigade van Bylandt en het Britse leger.
Dit was het sein voor Wellington om nog een deel van het Britse leger te sturen. Ze liepen op de Fransen in en de Fransen moesten zich terugtrekken. De Fransen vluchten weg maar het Britse leger bleef achtervolgen. Het Britse leger werd overmoedig en wilde meteen de 'Grande betterie' aanvallen, maar die schoten terug. Er kwam een klein Frans legertje en die ging achter de Britten staan. Zo werd het Britse leger omsingeld. maar de rest van de geallieerde kwamen er al weer aan. Uiteindelijk zijn er in deze slag veel mannen om het leven gekomen.
Aan het begin van de middag merkte Napoleon dat er nieuwe troepen waren gearriveerd op zijn rechter flank. Eerst dacht hij dat het maarschalk Grouchy was, die met 32.000 man achter het Pruisische leger aan was gegaan. Later zag hij dat het de Pruisen waren. Hij stuurde er een leger op af, het VI korps en 15.000 man. Hierdoor werd zijn leger aan de frontlinie verdund.
Napoleon had een plan om de geallieerden met de cavalerie te bestormen, gevolgd door infanterie en artillerie om de geallieerden te verdrijven. Maar de maarschalk Nay, die de leiding over de aanval had, liet de Cavalerie te vroeg aanvallen. Toen hij aanviel was er geen infanterie en artillerie mogelijk, die waren al bezig. Maar dat wist Nay niet. Dus hij viel gewoon aan. De trompetblazers bliezen op hun trompet, en de aanval begon. Vijfduizend ruiters bestormden de geallieerden. Het ging moeilijker dan verwacht door de modderige grond. De geallieerden gingen in groepen staan om zich te verdedigen. De cavalerie kon niets beginnen zonder de steun van infanterie en artillerie.
Het lukte niet de Pruisen te verslaan, dus zette Napoleon 10.000 man van zijn sterke jonge garde in. Uiteindelijk moest Napoleon ook nog eens 2 bataljons oude garde inzetten. Daarna pas lukte het om de Pruisen te verslaan.Ondertussen lukt het maarschalk Nay de hoeve La Haye Sainte in te nemen. En verdreef hiermee De King's German Legion. Alle infanterie en artillerie eenheden werden naar voren gestuurd. De Prins van Oranje probeerde nog een tegenaanval, maar deze werd gewonnen door de Fransen.
Napoleon probeerde met zijn laatste mannen nog 1 aanval. Om de mannen moed te geven zei hij:'' Grouchy, Grouchy is daar !''
Uiteindelijk werd deze oorlog door Frankrijk verloren en trok Napoleon en zijn overgebleven mannen zich terug. Hij verloor de slag bij Waterloo. Later kwam hij terug in frankrijk en werd vermoord.
